Stress och utmattning
Stress är en reaktion vi har när vi ställs inför en utmaning i livet, något som kan bidra till att vi presterar och fokuserar bättre.
Stress är en reaktion vi har när vi ställs inför en utmaning i livet, något som kan bidra till att vi presterar och fokuserar bättre. Precis som ångest är stress en nödvändig funktion för att vi skall kunna lägga in en extra växel vid behov. Däremot kan långvarig stress vara farlig och bidra till att kroppen tar skada till den grad att vi blir utmattade och begränsade i vad vi klarar av att göra.
Stress
Alla upplever perioder av stress och ett visst mått av detta kan vara positivt och få oss att prestera bättre med aktiviteter som är viktiga för oss. Men för en del tar stressen överhanden och påverkar livet negativt. Ofta handlar det om att de upplevda kraven är större än de resurser som finns och i en stressbehandling arbetar vi för att kartlägga dessa krav och försöka anpassa dem till resurserna. Vi arbetar också med tekniker för att i större utsträckning kunna välja hur vi agerar, även under stress.
Utmattning
Långvarig stressbelastning utan återhämtning kan resultera i utmattningssyndrom. Olika individer får olika symtom och vanliga symtom är energibrist, sömnstörning samt koncentrations och minnessvårigheter. En del får en högre grad av oro och ängslan medan andra påverkas mer fysiskt. Det är inte ovanligt att det förekommer samsjuklighet vid utmattningssyndrom, så som depression eller ångestproblematik. De allra flesta uttrycker en trötthet som är svår att få bukt med samt kognitiva svårigheter, trots vila. En utmattningsbehandling innehåller ofta en del praktisk hjälp, som kontakt med arbetsgivare och försäkringskassan vid behov.
Vidare hjälper behandlaren till att hitta möjligheter till återhämtning och träning av kognitiva förmågor. Detta görs parallellt med långsam exponering för vissa aktiviteter för att hjälpa kroppen och hjärnan att återhämta sig successivt.