Nedstämdhet och depression
Det är inte ovanligt att känna sig nedstämd utan någon särskild anledning. Ibland kan det föranledas av en händelse, som till exempel förlust men det kan också bli så i perioder av ens liv utan att vi helt förstår varför.
Håglöshet och ilska är känslor som är vanligt förekommande när vi känner oss nedstämda. Det brukar ofta leda till låg lust av att vilja göra saker eller att man gör saker men att det inte känns roligt eller spännande längre.
När känslan blir mer bestående och du upplever att det är svårt att ta dig ur negativa tankespiraler och beteendemönster som får en stor inverkan på hur du lever ditt liv kan det vara så att du har en depressiv episod. Depression är ett tillstånd som präglas av en rad olika symptom och som gör att du gör avkall på saker som tidigare har fått dig att må bra. Symtomen kan vara brist på glädje eller intresse för sådant du tidigare har tyckt om, känsla av att få saker är meningsfulla för dig, sömnproblem och påverkan på din aptit.
I en depressionsbehandling utgår vi ifrån kognitiv beteendeterapi (KBT) som har bäst evidens vad gäller depression. En viktig del av KBT-behandlingen är beteendeaktivering, vilket innebär att öka graden av meningsfulla och stimulerande aktiviteter. Beteendeaktivering handlar dels om att förstå hur depressionen fungerar och hitta beteendemönster som vidmakthåller din depression, det vill säga saker du gör som bidrar till att den upprätthålls och är svår att bryta. En annan del handlar om exponering, som innebär att utsätta sig för svåra situationer istället för att undvika dem. Slutligen arbetar vi med att inlärning av nya beteenden som kan vara hjälpsamma för att aktivt förebygga depression. I kombination med detta arbetar vi med vad som är viktigt för dig i livet, dina värderingar, relationer och din värderade riktning alltså hur du vill vara som människa.